top of page
article.png

Lakatosné Lőrincz Katalin Europeana nagykövet beszámolója

 

EUROPEANA – KULTURÁLIS FORRADALOM AZ OSZTÁLYTEREMBEN

 

Átalakítani és megváltoztatni a világot – nyitott, művelt és kreatív társadalmat nevelni – ez az Europeana mottója.

 

2001 áprilisában a 15 tagállam képviselői Lundban megfogalmazták azt az igényüket, hogy a kulturális digitalizálás terén áttörésre van szükség. Egyik legfontosabb tézisük az volt, hogy létre kell hozni egy együttműködési fórumot a kulturális digitalizálás európai dimenzióba helyezése érdekében, és elő kell segíteni az európai digitális kulturális örökség elérhetővé és láthatóvá tételét.

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/europeana-european-digital-library-all

Az Európai Digitális Könyvtár, az Europeana 2008. november 20-án jött létre 2 millió digitális megjelenéssel. Az Európai Unió kulturális portálja ma már több mint 58 millió műalkotást, műtárgyat, könyvet, videót és hanganyagot tartalmaz.  https://www.europeana.eu/portal/hu

A European Schoolnet és a Teacher Academy 2017-ben elkezdte a DSI 1-2 projektet, ahol megismertük az oldal adta lehetőségeket és használtuk eTwinninges projektek során.

https://hirmagazin.sulinet.hu/hu/hirek/europeana-az-osztalyteremben

2018 novemberében tette közzé az EUN a EUROPEANA AMBASSADOR felhívást és ennek keretében én lettem Magyarország Nagykövete. Feladataim közé tartozik a Magyar Felhasználói csoport munkájának vezetése és moderálása. A tesztelő pedagógusok feladatai:

  • Óratervek, módszertani leírások készítése

  • Saját óratervek kipróbálása osztálytermi környezetben

  • Mások által készített óratervek kipróbálása

  • Beszámolók publikálása a tapasztalatokról az Europeana blog felületén

 

Ugyanakkor hazai és nemzetközi webináriumokat tartok, előkészítem a tesztelő tanárok óraterveit, ellenőrzöm, tanácsokkal látom el és közlöm az Europeana blog oldalán. Videókat készítünk a MOOC felhasználóinak: https://pro.europeana.eu/page/europeana-in-your-classroom-building-21st-century-competences-with-digital-cultural-heritage-mooc

Ebben a félévben elkezdtem a 9.a-val a Europeana projektet, ami nemcsak nyelvi készségeket, de kollaboratív problémamegoldó képességüket, csoportmunkában való jártasságukat is fejleszti.

 

A terveket itt olvashatók: https://padlet.com/katalin_lorincz/HungaryEuropeana

Tanórai segédanyagok

europeana.jpg

EUROPEANA

2019.02.28.

Az Europeana kezdeményezés 2008 novemberében indult, hogy célja,  közös felületet nyújtson az Európai Unió országaiban digitalizált dokumentumainak.

Idén már a második továbbképző kurzust indítottuk el. A tömeges nyílt online kurzus, angolul Massive Open Online Course, rövidítve MOOC, az EUN felületén lévő Teacher Academy oldalon elérhető. Érdemes keresgélni, mert ingyenes oktató felülete a legjobb módszertani képzéseket nyújtja. Elkészítésében a mi iskolánk is részt vesz, a 9.a osztály (2018-19. tanév) három tanulója beszél az Europeana projekt indításáról. Ennek részletei lesznek benne majd a MOOC márciusi videójában.

A felvételt itt lehet megtekinteni:

Europeana_MOOC_image_horizontallogo.png

TTA – Time Travel Agency project

2019.03.18.

Time Travel Agency is a project for storytelling. Travelling through Europe and looking for past memories is an excellent opportunity for students to create their own stories and picture gallery. It fits all subjects and can be done on all level of English. Choosing personalized projects and letting the students set their own goals makes students more motivated and enthusiastic. Project-based learning makes the lessons more joyful, challenging and engaging. If you would like to try this lesson be prepared for a lot of fun travelling around Europe and inventing fantastic stories behind the photos from Europeana.

MORE ABOUT THE PROJECT HERE...

Padlet page for the project

fiuk.png

Europeana az osztályteremben -  élménybeszámoló

2019.06.14.

Cikk a Modern Iskola oldalain.

 

MI.JPG

Europeana MOOC

2019.11.22.

 

 

 

Örömmel értesültünk róla, hogy az European Schoolnet Academy szervezésében 2020. január 13-án induló Europeana MOOC online kurzus kurátora Lőrincz Katalin kolléganőnk lesz. A kurzusról bővebb információk itt találhatók.  

 

Az Europeana, azaz az Európai Digitális Könyvtár  több nyelven (magyarul, angolul, németül, spanyolul) elérhető és majdnem 60 millió digitalizált műalkotást, műtárgyat, könyvet, videót és hanganyagot tartalmaz Európa teljes területéről.

 

A tanításban használható ötletek és megvalósításaik a blogon összegyűjtve megtalálhatóak, ahol kipróbált, kész óratervek és forrásanyagaik is fent vannak. Kérdés esetén az óratervek készítőihez is lehet fordulni.

 

Saját iskolánk projektje is megtalálható itt, kiegészítve mások ötleteivel, akik azóta kipróbálták ezt a projekttervet.

 

Akit érdekelnek az alternatív tanítási technikák, módszerek, eszközök és megosztaná tapasztalatait egy lelkes nemzetközi tanári közösséggel, feltétlenül jelentkezzen az online kurzusra.

 

Kérdés esetén Lőrincz Katalin kolléganőnk szívesen áll az érdeklődők rendelkezésére.

 

Europeana hír.JPG
bottom of page