top of page

Dublin


Iskolánk RSIU projektje meghívást nyert a PARRISE 2017.08.20-án Dublinban megrendezésre került zárókonferenciájára.

A PARRISE (A felelősségteljes kutatás és innováció elősegítése a tudományoktatásban) projekt célja a felelős kutatás és innováció fogalmának bevezetése az általános és középfokú oktatásba, a kutatásalapú tanulás és az állampolgári nevelés egyesítése, a társadalmilag releváns problémák megjelenítése a természettudományok oktatásában. A projekt célja továbbá a meglévő legjobb gyakorlatok összegyűjtése és megosztása Európa-szerte, valamint az SSIBL (Socio-Scientific Inquiry Based Learning) megközelítésen alapuló tanári eszközök, anyagok kidolgozása és előkészítő tanfolyamok szervezése.

A nemzetközi projekt a holland Freudenthal Institute, Utrecht University vezetésével 2014-ben indult 19 külföldi egyetem és egy magyar egyetem, az ELTE részvételével.

(Forrás és a programról részletesebben: https://www.parrise.eu/ )

A zárókonferenciát Dublinban rendezték 2017.08.20-án, amelyen az ELTE közreműködőjeként alkalmam nyílt egy poszterprezentáció segítségével bemutatni a projektünket mint „jógyakorlatot”.

A konferenciára a térképen kékkel jelölt országokból érkeztek résztvevők: tudósok, oktatáskutatók, kormányzati és érdekképviseleti szervezetek képviselői, valamint „jógyakorlatokat” bemutató tanárok.

A találkozót Christine Knippels (Utrecht University), PARRISE koordinátor nyitotta meg a projekt céljainak és eredményeinek ismertetésével. Az ezt követő plenáris ülésen

  • Russell Tytler (Deakin University, Australia)

  • Ralph Levinson (PARRISE & University College London-IOE, UK

  • Per-Edvin Persson (Finland)

  • René von Schomberg (European Commission, Belgium)

válaszoltak a feltett kérdésekre. A résztvevők különböző workshopokon is részt vehettek, ahol részletesebben megismerkedhettek az egyes egyetemek programbeli tevékenységével és „jógyakorlataival”. Ezután került sor a 20 poszterprezentációra.

A konferencia zárásaként a résztvevők által feltett kérdésekre válaszoltak:

  • Peter Gray, Norwegian University of Science and Technology, Norway

  • Doris Jorde, University of Oslo, Norway

  • Pedro Reis, University of Lissabon, Portugal

  • Maria Karamitrou, European Commission, Belgium

  • Chrystalla Koukouma, Ministry of Education and Culture, Cyprus.

A nap a résztvevők kötetlen beszélgetésével zárult.

(Az első képen bal oldalon Dr. Tasnádi Péter az ELTE professzora.)

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page