top of page

Scarborough


Két felejthetetlen hetet töltöttem a festői környezetben levő angliai kisvárosban, Scarboroughban, az Anglolang nyelviskola tanárok számára szervezett intenzív nyelvtanfolyamán. A kurzust egy négyhetes online felkészítő tanfolyam, valamint egy nyelvi szintfelmérő előzte meg. Az elért eredmények alapján alakították ki a csoportokat, ezzel is segítve, hogy egyénre szabottan mindenki a lehető legtöbbet fejlődhessen. A délelőtti foglalkozásokon elsősorban a kommunikációs készség fejlesztése volt a cél, de emellett a hallott, valamint az olvasott szöveg értésére és az íráskészség fejlesztésére is figyelmet fordítottak. A különböző témakörök feldolgozása során érdekes volt megismerni, hogy a különböző országokból érkezett emberek miként vélekednek egy-egy kérdésről. Tanáraink a foglalkozások során változatos módszereket alkalmaztak, mindezt lendületes óravezetéssel és jó humorral ötvözték, ezzel tették felejthetetlenné számunkra az együtt töltött időt. Ennek köszönhetően nem csupán nyelvi kommunikációs készségünk fejlődött, hanem rengeteg módszertani ötletet is elleshettünk tőlük, a brit kultúrába is betekintést nyertünk. Fergeteges játékokban vehettünk részt. Tanáraink kreativitásukkal és lelkesedésükkel új lendületet adtak mindannyiunk számára a tanév kezdéséhez.

A délutáni órák kiscsoportos formában (3-5 fő) zajlottak, ezzel is növelve a hatékonyságot. Ezek során a kurzusaink tematikáját figyelembe véve több választási lehetőségünk is kínálkozott. Választhattunk metodológiai, CLIL vagy XXI. sz. technikái képzések közül. Én az utóbbin vettem részt, ahol különböző platformokkal, applikációkkal ismerkedtünk meg és az alkalmazhatóságukat illetően rengeteg ötlettel gazdagodtunk. Az oktatás magas színvonala, tanáraink személyisége, lendületessége, humora felejthetetlen élménnyé varázsolta ezt a két hetet. Ehhez csak ráadás volt a kollégáknak az a fantasztikus kis csapata, amely összekovácsolódott az együtt töltött két hét alatt. Új barátságok szövődtek, új projektpartner kapcsolatok vannak kialakulóban.

Az iskola a szabadidő hasznos eltöltésére is kínált lehetőségeket. Az első nap vezetett túra keretében ismerkedhettünk meg a várossal, hétvégén pedig Liverpoolba, Londonba illetve a közelben található Yorkba szerveztek kirándulást, amelyekhez mindenki a saját igényének megfelelően csatlakozhatott. (Szombaton a csoportunk a közeli kis tengerparti várost, Whitbyt, majd Robin Hood’s Bay halászfalut látogatta meg, míg vasárnap a yorki kiránduláshoz csatlakozott.) Az esti programok között pedig szerepelt filmvetítés az iskolában, színházlátogatás, folklór és jazz est.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page