top of page

Varsó


2017. szeptember 18-22. között tartózkodtunk Varsóban job-shadowing mobilitással. A mobilitásra ketten kaptunk ösztöndíjat (Tóth Krisztina, Földi Anita), de úgy döntöttünk, hogy megosztva a költségeket, bevonjuk a közös munkába Steiner Csilla kollégánkat is, új eTwinning partner megismerésének reményében. Szeptember 17-én indultunk személyautóval és minden különösebb probléma nélkül megérkeztünk. Nem messze az iskolától a Hotel Prod Grotemben laktunk. A szálloda egyszerű, de tiszta és komfortos volt. A személyzet barátságos, segítőkész, a reggelik finomak és bőségesek voltak.

A lengyel iskolában hétfőn reggel Magda Czech kollégánk fogadott minket, akivel a közös projekten dolgoztunk. Miután bemutatkoztunk az igazgatónőnek, a gyerekek ünnepélyes fogadtatással köszöntöttek minket, angolul és lengyelül is. Hátuk mögött a két ország jelképeiből összeállított plakátokkal. Az egész köszöntés zavarba ejtően megható volt. Magunk is tartottunk rendkívüli tanórákat, ahol Power Point segítségével mutattuk be Magyarországot és az iskolánkat, majd egy játékos kvízzel ellenőriztük az ismereteiket országunkról. Az öt nap alatt 12 tanórát látogattunk meg minden évfolyamon. Emellett követtük a gyerekek napirendjét és részt vettünk az óraközi szünetekben, a kisebbek levegőztetésében, illetve egy alkalommal a közös ebéden is. Tanár kollégáink nagyon kedvesek voltak velünk, rendszeresen kávéval, teával kínáltak minket a tanári szobában, ami további kötetlen beszélgetésekre adott lehetőséget.

A vezetővel való beszélgetés során megtudhattuk, hogy iskolájuk magániskola, ami az óvodától indul és a hetedik osztályig tart. Az igazgatónő egy szülővel alapította az iskolát, aki gazdasági vezetőként az anyagi hátteret és az épületet adta, míg ő a pedagógiai hátteret és elképzelést biztosította. A céljuk az volt, hogy az állami iskolák alternatívájaként egy olyan iskolát hozzanak létre, ahol a legújabb pedagógiai és pszichológiai eredményeket, illetve a modern kor technikáit felhasználva a gyerekek szeretnek járni. Az igazgatónő büszkén mesélt eredményeikről, hogy fiatal iskolaként is, a legutóbbi országos méréseken előkelő helyen végeztek. Az iskola egyre népszerűbb, lefelé haladva egyre több diákjuk van, ki is nőtték a kezdeti épületet, így idén bővítésbe kezdenek. A maximális létszám 18 fő osztályonként. Minden osztályba 1 különleges bánásmódot igénylő gyermeket vehetnek fel. Az iskolát kezdő gyerekek figyelmét, feladattudatát pszichológus vizsgálja meg. Annak, akinek szüksége van rá, az ő javaslatait követve segítik a tanulásban, pl. nem széken, hanem gimnasztikai labdán, vagy dinamikus, tartásjavító ülőpárnán ül, amik segítik az órai koncentrációban, a fókuszálásban gyenge gyerekeket. Erre nagyon jó példákat láttunk.

A technikailag rendkívül jól felszerelt tantermekben az óra túlnyomó részét a csoportmunkában zajló feladatmegoldás jellemezte. Az adott témához kapcsolódó játékos feladatokat többnyire frontális osztálymunka keretében, vagy kisebb csoportokra osztva oldották meg a gyerekek. Szinte valamennyi általunk megtekintett angol órán alkalmazták az interaktív tábla nyújtotta lehetőségeket. Nyelvtani gyakorlófeladatokat oldottak meg a „KAHOOT”, a „DUOLINGO”, a „CLASS DOJO” program, illetve más internetes alkalmazások segítségével. A megfigyelt angolórák másik közös jellemzője, a tananyag valamilyen a gyerekek által végzett technikai tevékenység során történő gyakorlása és megszilárdítása volt, korosztályoktól függetlenül. Társasjátékot játszottak, feladatlapokat oldottak meg színezéssel kiegészítve, képeket csoportosítottak, vagy mozgásos formában játszották el a tanultakat.

Látogatásunk alatt minden nap kora délutánig az iskolában tartózkodtunk, de a délutáni-esti órákban igyekeztünk minél többet megismerni Varsóból. Így ellátogattunk a Királyi Palotához, a Chopin Múzeumba, a Wilanov Kastályba, de sétáltunk a Lazienki Parkban és a régi városrészben is. Különösen kellemes emlék számunkra a lengyel kollégánkkal eltöltött este. Magda elvitt minket a Kultúra és Tudomány Házába, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt az esti Varsóra, de az ő segítségével kóstoltuk meg a híres lengyel pirogot is.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page