top of page

Folkestone

2017 őszi szünetében 5 napos job shadowing látogatáson vettem részt Angliában Bem Tímea kolléganőmmel.

A folkestone-i Earlscliffe Sixth form iskolában több mint húsz tanórát látogattam meg, megbeszéléseket folytattam tanárokkal és diákokkal. Igyekeztem olyan példákat, jó gyakorlatok megismerni, melyeket itthon is lehetne alkalmazni az iskolai munka hatékonyságának növelése érdekében.

Az intézmény egy főépületből, három kollégiumi épületből és egy étteremből álló, bentlakásos, egyetemi tanulmányokra felkészítő magániskola, 15-19 éves, többségében külföldi tanulók számára. Az alacsony diák- és tanárlétszám miatt (kb. 100 diák és 20 tanár) mindenki mindenkit ismer. A 2-10 fős kiscsoportokban megvalósulhat az egyéni, differenciált foglalkozás, a tanárnak van tekintélye, minimális a fegyelmezés, az is mosolygós stílusban történik.

A tantárgyakat a diákok választják továbbtanulási érdeklődésük szerint, ami általában négy tárgyat jelent. Az oktatás praktikus szemléletű, problémamegoldó központú, gyakorlatban alkalmazható ismeretekre épül. Nem kell foglalkozniuk az őket közvetlenül nem érintő, a továbbtanulás szempontjából irreleváns tantárgyakkal, ugyanakkor 16 évesen dönteniük kell pályaválasztásukról. Az egyetemi felvételi miatt a GCSE A Levels (kb. a hazai emelt szintű érettségi vizsgának megfelelő) és az IELTS (az egyetemi felvételihez szükséges angol nyelvismereti szint) vizsgákra készülésen van a fő hangsúly.

Az iskolát hosszú időre, trimeszterekre előre precízen megszervezett tanítási, tanulási és szabadidős tevékenységeket is magában foglaló struktúra jellemzi: a tanév három féléves, melyek végén házi vizsgákat tesznek a tanulók. Minden hétfőn írásbeli számonkérés szerepel a tantervben, a diákok előre megkapják minden tantárgy dolgozatírási időpontjait és a TRaC (Test, Rank and Coach) dolgozatok időpontját, melyek a megfelelő tantárgyi előrehaladást és a tudásszint fejlődését mérik. Ezek eredményei hetente megjelennek az iskolai hirdetőtáblán, ami egyben tantárgyi versenyt is jelent a diákok között. Külön hirdetőtábla tartalmazza azon diákok társaikhoz intézett jó tanácsait, akik már kaptak kiváló érdemjegyet a TRaC dolgozatukra. A tanulókat az órákon pontosan felkészítik, mire kaphatnak a vizsgákon magas pontszámot, bizonyos rosszul sikerült dolgozatokat újra megírhatnak.

A házi feladatokat egy hétre előre megkapják a diákok, melynek nagy előnye, hogy saját időbeosztásuk szerint dolgozhatnak azokon. A házi feladatot a tanóra elején beadják a tanárnak, a következő órára írásos visszajelzést kapnak rá, szóbeli számonkérés nincs. A házi feladat elmulasztása vagy késedelmes beadása esetén ’detention’ jár. Ez azt jelenti, hogy csütörtök délután vagy szombat délelőtt az iskolában kell tölteni egy bizonyos időt, többnyire esszéírásos feladattal. Lyukasóra helyett a diák számára ’study time’ (tanuló idő) van, amikor akár egy tanórán is bent maradhat és csöndben a saját tantárgyát tanulhatja. Testnevelés óra csak hetente egyszer, minden szerda délután van egy közeli sportcsarnokban, illetve pályán, ugyanakkor ez a foglalkozás több tanórás.

Az iskola a diákok számára számos esti, hétvégi szabadidős programot szervez, de a tanulási teher miatt alig van ezekre érdeklődés. Minden napra jut valamilyen program: ’Talent Show’, tökfaragás, színház, egyetemi börze stb. A szabadon választható tárgyak köre is tág, több tantárgyat nálunk nem is oktatnak: pl. kézműves foglalkozás, fotográfia, pszichológia, politika.

Earlscliffe-ben megvalósult a fordított osztályterem rendszere: a tanulók előre megkapják otthoni feldolgozásra az olvasnivalóikat, a kutatási vagy projektfeladataikat, melyekkel a megadott kritériumok alapján, proaktív módon foglalkoznak. A tanórákon csupán a kiemelt, legfontosabb részletekkel dolgoznak interaktív formában. Az órákon beszélgetés folyik, a diákok sokat kérdeznek, aktívak, nem kell jelentkezniük, a kommunikáció természetes módon zajlik. Ha valamit a diák nem ért, rákérdezhet és megbeszélik.

Minden tanítási nap reggel ½9-kor kezdődik. Hetente két reggel ’tutorial’ van, ami az osztályfőnöki órának felel meg. A hasznos, aktuális információkon túl az egyik osztály például rendszeresen BBC kvízzel méri össze tudását, hogy ezáltal interaktív, szórakoztató módon (’edutainment’) tájékozódjanak a világ dolgairól és egymás országairól.

Hetente három reggel félórás iskolagyűlésen, ún. fórumon vesz részt minden tanuló, ahol iskolai szintű, fontos információkat osztanak meg (pl. új könyvtári kártya bevezetése), majd egy tematikus rész következik. Halloween napján például nemzetközi kvízt kaptak a diákok, a másik reggeli fórumon pedig arról beszéltek, illetve láthattak prezentációt, miért fontosak az aranyos kisállatok az emberek számára, milyen érzelmeket kelt, milyen hatással van ránk egy kedves kis állattal való kapcsolat.

A tanárok heti egy reggelen negyedórás villámértekezleten vesznek részt, ahol az aktualitásokról tájékozódhatnak. Az órákon az elektronikus naplóban szigorúan könyvelik a hiányzást, késést, még az étkezéseknél is jelenléti ívet vezetnek, utólag rákérdeznek, ki hol volt, miért nem jelent meg.

A tanórák kétszer negyvenöt percesek, melyeket egy tizenöt perces szünet követ. A dupla órák miatt délelőtt kétszer másfél órás foglalkozásokon vesznek részt, kevésbé van így felszabdalva a napjuk. Az egyórás ebédszünet még sorban állással is belefér, tanárok, diákok az étteremben két hosszú asztalnál együtt fogyasztják el háromfogásos, kiadós ebédjüket.

A főépület aulájában ’flipchart whiteboard’ tábla közli a napi tudnivalókat. Név szerint üdvözli az új diákokat, az aktuális változásokra hívja fel a figyelmet, ottlétünkkor például ismertető jelent meg a november 11-ei emlékezés napjáról (’Remembrance Day’ vagy’ Poppy Day’).

A tanítási módszerek is változatosak. A tanárok személyes, egyszerű, sokszor humoros példákkal, gyakorlati megvilágításban tanítanak, legyen az banki ismeretek óra vagy üzleti nyelv, játékot, drámatechnikát használnak még olyan komoly témák illusztrálására is, mint a globális terrorizmus (szereposztással, könnyed stílusban, közben vázlatírással). Ritkább a nálunk megszokott csoportmunka, kevéssé preferálják az itthon egyre divatosabb mobiltelefonos alkalmazások gyakorlati bevonását (’kahoot’) és az egyéb „szórakoztató” oktatási formákat, inkább hagyományos módszereket alkalmaznak, sikerrel. A világ számos országából érkezett diákok különböző nemzeti hátterét tudatosan felhasználják, célzottan beépítik a tanításba. A mobiltelefonokat egyes órákon beszedik, a többi órán sem nagyon kerülnek elő, több diák a saját laptopján dolgozik. A tanárok fénymásolatokat használnak, mi nem túl környezetbarát, de hasznosabbnak ítélik, mint a teljes digitális oktatási forma bevezetését. Viszont minden GCSE vizsgára online felkészülési és gyakorlási lehetőség is adott. Azok a külföldi diákok, akik nem megfelelő angol nyelvtudással érkeznek, nyelvi előkészítő évfolyamon vesznek részt.

A folkestone-i Earlscliffe Sixth form iskolában szerzett benyomások és tapasztalatok, valamint a hazai lehetőségek és gyakorlatok összevetése sok hasznos új inspirációt, ötletet nyújtott, ami így a korábbi és az újonnan szerzett ismeretek hasznosítható szintézisétét jelenti, mind a gyakorlati tanári munkámban, mind a további szakmai fejlődésemben.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page