top of page

Broadstairs


CLIL Hilderstone-ban – 6 ország tanárai egy tanteremben

2018. júliusában Erasmus+ KA1 projektünk részeseként kéthetes tanártovábbképzésre utazhattam Dél-Angliába. Broadstairs-ben, a Hilderstone College-ban az oktatók régi ismerősként fogadtak érkezésemkor. A tanfolyam foglalkozásai a tavalyihoz hasonlóan épültek fel. Délelőttönként intenzív nyelvi képzésen, délutánonként CLIL (idegen nyelven oktatott szaktantárgyak) ismeretekkel kiegészített, tanításmódszertani foglalkozásokon vettünk részt.

Tanáraink közül, Jon angol nyelvtudásunkat csiszolta, szókincsbővítéssel és nyelvhelyességi gyakorlatokkal, Dominik vezetésével irányított beszélgetéseken, kultúrához, oktatáshoz, aktuális eseményekhez kapcsolódó és egyéb, minket érdeklő témaköröket vitattunk meg, Lee pedig a személyiségközpontú nyelvtanításhoz mutatott gyakorlati példákat.

Azt gondoltam, hogy az előző évi csoportom különleges hangulatú óráit nehéz lesz megközelíteni. Szerencsére tévedtem. Üdítően sokszínű társaság volt a minek, orosz, brazil, német, spanyol és magyar tanulni vágyó tanárok kis csoportja, akik figyelemmel, türelemmel és érdeklődéssel fordultak egymás felé. A beszélgetéseink során nem csak egymást ismertük meg, hanem országaink jellegzetességeit, az ott élő emberek szokásait. A mai napig tartjuk a kapcsolatot egymással, igaz már „csak” írásban és képek segítségével.

Fogadó iskolánk, délutánonként is szervezett közös programokat számunkra. Előadásokat hallgattunk a királyi család és Anglia történelméről, majd ehhez kapcsolódva együtt kirándultunk Londonba és Doverbe, a bátrabbak pedig sportprogramokon, illetve karaoke esten vehettek részt.

Dover fehér kréta szikláihoz vezető utunk különösen emlékezetes volt. Ezekről kapta Anglia az ALBION (fehér) nevet. A római időkben jelentős kikötő volt itt Portus Dubris néven. A vár erődrendszere a napóleoni háborúktól kezdve egészen a második világháborúig fontos stratégiai pont volt. Az itt megtekinthető kiállítást, a brit és a francia erők dunkerque-i kimenekítésének történetét mutatja be páratlan részletességgel. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy látogasson el ide. A kiállított tárgyak, a vetített filmek és a korabeli hangfelvételek segítségével megelevenednek a történelemkönyvben tanultak.

A várakozással ellentétben egy cseppet sem ködös „Little Albion” nekünk egyébként is fogalommá vált. Délutáni programjaink másik vezérfonalát ugyanis az ott tartózkodásunk ideje alatt zajló Foci VB adta. Csoporttársaimmal, ebben a PUB-ban találkoztunk tanítás után, ahol magától értetődő módon együtt szurkoltunk a helybeliekkel, a negyeddöntőig szépen menetelő angol válogatottnak. Fantasztikus volt a hangulat, felejthetetlen az élmény.

A megszerzett tudás érték, tudjuk ez az elsődleges cél. Szerencsésnek mondhatom magam, mert lehetőséget kaptam ennek elérésére. De talán legalább ennyire fontos az oda vezető út és az utunk során minket kísérő emberek társasága. Azt gondolom, ők azok, akikért érdemes belevágni egy ilyen, vagy ehhez hasonló kalandba, az Erasmus adta lehetőségekkel élve.

A sok-sok támogatónk közül, különös köszönet illeti projekt koordinátorunkat, Bem Tímeát, aki a pályázatunk kezdete óta összefogta és a távolból is figyelemmel kísérte a „Szabó”-s kiutazókat.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page