top of page

Cambridge


A Bell Teacher Training iskola kéthetes ’Bringing British Culture to Life’ című tanártovábbképző kurzusán vettem részt a híres egyetemi városban, Cambridge-ben, a Homerton College gyönyörű campusán. Megérkezésünk estéjén a félórányi sétára levő Bell anyaiskolában megismerhettük egymást, az iskola személyzetét és több tanárát. Silvana Richardson, a nyári kurzusokat szervező program vezetője köszöntött minket, megtudtuk, hogy több, mint százan vagyunk, 25 országból, többen visszatérő diákok, köztük én magam is. Az útközben megkezdett kötetlen ismerkedést fehér asztalok mellett, ételek és italok társaságában folytattuk.

Az első oktatási napon már ismerősként üdvözölhettük egymást a Harry Potteres hangulatot idéző neogótikus Great Hall-ban, ahol a reggeli és esti étkezéseinket fogyasztottuk el. Ezt követte a képzésnyitó összejövetel, melyen megtudtuk, ki, hol fogja tartani a kurzusainkat; milyen plenáris előadásokat látogathatunk; milyen cultural talks témákra iratkozhatunk fel (kiscsoportos előadás és beszélgetés kulturális témákról) és milyen workshopokból (kiscsoportos műhelymunka) választhatunk a két hét során.

Csoportom színvonalas kurzusát, mely a Brit kultúra felfedezésére invitált, Lisbeth Harrison nagy tudású, széles látókörű, kellően felkészült tanárnő tartotta. 13 fős, magas nyelvi szintű csoportunkban 8 nemzetiség képviseltette magát: japán, lengyel, magyar, német, spanyol, svájci, szlovák, szlovén. Már az ismerkedés alatt, oldott légkörben minden feladat, tevékenység hasznos haladó szókincset és módszertani elemet tartalmazott. Az első nap további részében aktuális újságcikkeket olvastunk és megtanulhattuk az azokban megjelenő, az elmúlt évtizedek szociális és kulturális változásait tükröző szavakat, szófordulatokat. Csoportunk azonnal összekovácsolódott.

A kurzus során több tanóra részeként a csoporttal közösen megismerkedtünk Cambridge történelmével és a közismert egyetemi város jelenével. Városnéző túráink mellett meglátogattuk a Fitzwilliam múzeumot, a Museum of Cambridge-t és a Polar Museum-ot. Fitzwilliam gróf hagyatéka 200 éve került a cambridge-i egyetem tulajdonába, képzőművészeti gyűjteménye különösen gazdag. A Polar Museum többek között Sir John Franklin és Sir Walter Scott antarktiszi expedícióit mutatja be. A híres Eagle Pub udvarán Shakespeare játszott vándorszínészként és ide tért be két, azóta világhírű, a DNS-t felfedező tudós is 1953 februárjában, Francis Crick és James Watson. Bepillantást nyertünk a Magdalene College belső kertjébe és épületeibe. Közös városnéző programjaink, múzeum- és pub látogatásaink során hasznos kortárs kifejezéseket tanultunk, helyi szokásokkal ismerkedtünk.

Az első hét folyamán megismerkedtünk az angol kiejtésben zajló folytonos változásokkal újságcikkek, filmrészletek és youTube videók segítségével. Tanulmányoztuk a brit alkotmányos monarchia szerkezetét, beszéltünk a brit királyi család szerepéről és az új generáció népszerűségéről, kortárs politikai, társadalmi és kulturális témákhoz kapcsolódó szövegekkel dolgoztunk. Az aktuális témákat megbeszéltük, megvitattuk. Érintettük a közelmúltban zajlott politikai személyi változásokat és a Brexit jelenlegi állását, valamint lehetséges következményeit is. A brit történelem fontos alakjai közül VIII. Henrikről állítottunk össze óravázlatot.

A hétvégi kulturális programok részeként pénteken Ely városka gótikus katedrálisához kirándultunk. Ebben a kisvárosban élt Oliver Cromwell, múzeummá alakított lakóháza látogatható. Szombaton Londonban barangoltunk, vasárnap Wimpole Hall-ba szerveztek kirándulást számunkra. Mindegyik kirándulás nagy mértékben hozzájárult a továbbképzés eredményességéhez.

A második hét a hétvégi kulturális programokon szerzett tapasztalatok megbeszélésével kezdődött, majd humoros karikatúrákon és leírásokon keresztül a britek tipikus tulajdonságairól kaptunk átfogó képet. Ezt követték a brit humorról szóló olvasmányok, videók és beszélgetések. Az angol ételek témakörhöz tartozó szókinccsel dolgoztunk, miközben néhány különlegességet kóstoltunk (marmite, hot cross buns, Terry’s orrange). Áttekintettük a hasznos, brit kultúra tanításához felhasználható nyomtatott és online tananyagokat. Kiragadott példákon keresztül bemutattuk az egyes források feldolgozási lehetőségeit különböző életkori és nyelvi szinteken. A kiscsoportos feladatok közben mindvégig lehetőségünk nyílt haladó nyelvi kifejezések elsajátítására, véleménycserére, egymás jobb megismerésére, a nemzetiségi különbségek megtapasztalására, értékes személyes és szakmai kapcsolatok kialakítására.

A két hét során workshopok és ’cultural talks’ műhelyek széles skálájából válogathattunk. A műhelymunkák a kreatív tanítással, projektszemléletű tanulással, íráskészség fejlesztéssel, vizsgafelkészítéssel, prezentáció készítéssel foglalkoztak. A cultural talks témái között szerepelt többek között az angol költészet, a brit humor, Brexit, az angol és amerikai mentalitás, a digitális generáció. A két színvonalas plenáris előadás egyike a 21. századi nyelvtanítás kihívásairól, a másik a tanulói motiváció fenntartásáról szólt. A plenáris előadók, Silvana Richardson és Chaz Pugliese nemzetközileg ismert és elismert szakemberek.

Az esti programok gazdag választékot kínáltak. Részt vettünk a brit közéletben közkedvelt Pub Quiz esten, ahol soknemzetiségű csapatunk első díjat nyert. Élőzenét hallgattunk a cambridge-i Alma pubban. Megnéztük a college-ot, ahol Stephen Hawking dolgozott és az életéről készült, ’A mindenség elmélete’ című filmet. A Cambridge University Press (CUP) könyvkiadó fogadást szervezett számunkra, melyen megismerkedtünk legújabb kiadványaikkal és húsz százalék kedvezménnyel lehetőségünk nyílt tankönyvvásárlásra. Az esti „punting”- csónakázás a Cam folyón a híres cambridge-i kollégiumok hátában, a Backs-en, felejthetetlen élményt nyújtott. Ezek az alacsony fekvésű, lapos csónakok fontos jelképei Cambridge-nek. A diákok, akik a hagyományos hosszú rúddal kormányozták csónakjainkat, egyúttal idegenvezetők is. Időutazást élhettünk át vissza a múltba: a patinás college-ok utcáról nem látható épületei, pázsitjai, kertjei úsztak el mellettünk a naplementében.

Célnyelvi civilizáció és angol nyelvtanárként a továbbképzés kivételes élményt jelentett számomra, melyben az Erasmus+ program támogatása nélkül nem lehetett volna részem. A következő tanévet feltöltődve, friss nyelvi kifejezésekkel gazdagodva, módszertanilag felfrissülve, magabiztosabban fogom elkezdeni.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page