top of page

Glasgow


2019.04.29. és 2019.05.03. között egy hétig a glasgowi Thornliebank iskolában vendégeskedtem kolléganőmmel, Dürrné Rákos Zsuzsannával. Az iskola egyik tanárával korábban a Jane Haining versenyek kapcsán kerültünk kapcsolatba. Az egyhetes látogatás során lehetőségem nyílt betekinteni az iskola mindennapjaiba, tanórákat látogatni, szakmai megbeszéléseket folytatni az iskola tanáraival, megismerkedni néhány diákkal, iskolagyűlésen részt venni, és meglátogattunk egy közeli középiskolát is (Woodfarm High School), ahol egy szülői találkozóba (Parent’s Café) is bekapcsolódhattunk.

Hétfőn reggel mentünk először az iskolába, ahol megismerkedtünk a tanárokkal, találkoztunk mentorainkkal, elkezdtük az óralátogatásokat, és részletesen megbeszéltük a hét időbeosztását.

Az iskola nagyon különbözik a miénktől, de sok olyan tapasztalatot gyűjtöttem, amely itthon is hasznosítható. A rengeteg óralátogatás betekintést engedett az intézmény mindennapjaiba, közvetlenül megfigyelhettem a kollégák óravezetési technikáit, a szabadidő szervezését, a dekorációkat, a napi munkamenetet.

Néhány érdekesség az iskoláról:

Ebbe az iskolába elsőtől hetedik osztályig járnak a diákok, minden évfolyamon egy osztály van, így mindenki ismer mindenkit, annál is inkább, mivel az osztálytanítók évente váltakoznak, nem ugyanaz a tanár tanítja ugyanazt az osztályt 4 évig, mint nálunk. Ez sok szempontból nagyon praktikus, hiszen a gyerekek különböző munkamódszereket ismernek meg, különböző személyiségű tanárokkal találkoznak, többféle tapasztalatot gyűjtenek.

A napok időbeosztása is nagyon más: három darab 100 perces blokkból áll. Az első szünet a „playtime”, mindenki az udvaron játszik bármilyen időjárás esetén, a második szünet az ebéd, akkor sem lehet senki a tanteremben. A szünetekben a tanárok kizárólag pihennek, a gyerekek felügyeletét az iskolavezetés és a pedagógiai asszisztensek (fejlesztőpedagógusok, pszichológusok, …) oldják meg. Tanítás után nincs napközi, a családoknak egyénileg kell megoldani a felügyeletet.

A Harry Potterből ismert házak rendszere ebben az iskolában is működik, komoly motiváló tényező a diákok körében. Itt is egyenruhát hordanak a diákok.

A tantermek dekorációja nagyon színes, egyes osztályokban tematikus, például Harry Potter világát varázsolja a gyerekek köré.

A felszerelés irigylésre méltó, minden osztályban okos táblák működnek, két készletnyi Chrome Book áll a négy nagyobb osztály rendelkezésére.

A legjobban az tetszett az iskolában, hogy bár szigorú szabályok határozzák meg a mindennapokat, mégis oldott légkörben, differenciáltan, egyéni tempóban tanulhatnak a diákok, osztályzatok és vizsgák nélkül, lehetőség szerint saját érdeklődésüket követve.

A látogatás során nagyon fontos volt számomra a nyelvgyakorlás lehetősége, hiszen egész héten folyamatosan anyanyelvi környezetben használhattam az angol nyelvet.

Nagy élményt jelentett számomra a job shadowing, egész más tapasztalat, mint egy tanfolyami részvétel, hiszen csak így volt lehetőségem egy iskola életébe ilyen mélységben betekinteni. Köszönöm az Erasmus+ program támogatását.

Képek a Thornliebank iskoláról:

Képek a Woodfarm iskoláról:

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page