top of page

Tourrette-Levens, Franciaország


2019. szeptember 23-30. között job-shadowing tevékenységet végeztünk Dél-Franciaországban, Tourrette-Levens településen. A közel 5000 fős település megőrizte középkori jellegét. Ékszerdobozként bújik meg az Alpok lábainál a Cote d’Azur fölött, Nizzától 20 percre. A sikeres Erasmus+ pályázat Tóth Krisztina angoltanárnak, Steiner Csilla és Földi Anita tanítóknak tette lehetővé az utazást.

Iskolánk és a vendéglátó Octave Tordo Általános Iskola közötti kapcsolat a „Happiness in the school” című eTwinning projekttel kezdődött a 2018-19-es tanévben. Anne Martin tanító és francia eTwinning nagykövet meghívására csatlakozott a tavalyi 1.b a közös munkához, amelyben Tóth Krisztina és Földi Anita dolgoztak együtt a gyerekekkel. A tartalmas eTwinning együttműködést magyar részről egy Erasmus KA1-es job-shadowing utazás, francia részről pedig egy 2 éves Erasmus KA2 pályázat követte. Az utóbbi lehetőséget ad majd arra, hogy 2020. márciusában a francia pedagógusok is ellátogassanak a mi iskolánkba.

Megérkezésünkkor Alain Frére úr, Tourrette-Levens polgármestere, a francia iskola sikeres Erasmus együttműködésének elismeréseképpen és tiszteletünkre, fogadást adott a városházán. A köszöntőn a tantestület tagjai mellett jelen volt még a régió tanfelügyelője és a francia eTwinning Nemzeti Irodájának vezetője. A tanfelügyelő asszony méltatta az iskola kimagasló és példamutató Erasmus+ és eTwinning munkáját, mert sikereik a régióban egyedülállónak és iránymutatónak számítanak.

A tartalmas napok alatt nemcsak az iskola mindennapjait ismerhettük meg, de betekintést kaptunk a francia iskolarendszer működésébe is. Összesen 21 tanórán hospitáltunk, ahol az idegen nyelvoktatás módszereit, a külföldi, és a részképességzavarral vagy fogyatékkal élő gyerekek integrációját, fejlesztési lehetőségeiket, az IKT eszközök órai használatát figyeltük meg.

Volt lehetőségünk egy fél napot az iskola óvodai részében is eltölteni. Megtudtuk, hogy nemrég a francia óvodai nevelésben új elemként került bevezetésre, hogy az óvodapedagógusoknak rendszeresen kell info-kommunikációs eszközökkel megtámogatott foglalkozásokat tartani. Alkalmunk volt megfigyelni, ahogy az óvodapedagógus vezetésével és a szülők segítségével a gyerekek játékba ágyazottan megismerkednek a robotika alapjaival, és XXI. századi technológiákkal. Felfedezték a Play Mobil elektromos vonat különféle irányítási lehetőségeit, megismerkedtek a Bee-bot robot méhecskékkel. Quiver applikációkkal 3D-s színezőket készítettek, tableteken logikai és alak, forma, szín, szám, betű egyeztető játékokat játszottak, illetve olyan kártyajátékokat kaptak, ahol a kiterjesztett valóság segítségével az állatok megelevenedtek (augmented reality card game). Ennek a foglalkozásnak az eszközeit az óvodapedagógus kolléga Erasmus pályázat segítségével teremtette elő, használatukra pedig Észtországban látott kiváló gyakorlati példákat, ahova szintén Erasmus pályázat segítségével jutott el.

Maradék időnkben Dél-Franciaország kulturális örökségeit is felfedeztük. Eljutottunk Nizzában a Chagall, a Matisse Múzeumokba, Antibés-ben a Picasso Múzeumba. Monacóban a Hercegi Palotába, és a Cousteau kapitány által több, mint 30 évig vezetett Óceanográfiai Múzeumba. Ámuldoztunk a sziklafalba épült Jardin Exotique botanikus kert lenyűgöző növénygyűjteményén, és sétáltuk a Monacoi Grand Prix hajtűkanyarjain. Megnéztük a híres Cannes-i Filmfesztiválok helyszínét, a Cannes-i Kongresszusi és Fesztiválpalotát, és a plázson gyönyörködtünk az azúrkék színű tengerben. Felejthetetlen élményekkel, és sok-sok tapasztalattal jöttünk haza. Reméljük, hogy francia vendéglátóink szívélyességét márciusban mi is viszonozni tudjuk, és további közös munkára is lesz még lehetőségünk.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page