top of page

Dublin


2019.10.21. és 2019.10.25. között egy hétig a dublini Rockbrook Park School iskolában vendégeskedtem kollégáimmal, Dürrné Rákos Zsuzsannával és Seán Thompsonnal. Az egyhetes látogatás során lehetőségem nyílt betekinteni az iskola mindennapjaiba, tanórákat látogatni, szakmai megbeszéléseket folytatni az iskola tanáraival, megismerkedni néhány diákkal, valamint meglátogattunk egy közeli partneriskolát (Rosemont Secondary School) is.

Hétfőn reggel mentünk először az iskolába, ahol megismerkedtünk a tanárokkal, találkoztunk mentorainkkal, elkezdtük az óralátogatásokat, és részletesen megbeszéltük a hét időbeosztását. Az iskola körbejárására szerdán került sor, míg a tanárokkal csütörtökön tudtunk hosszabban beszélgetni. Pénteken tanítás nélküli munkanap volt a Halloween jegyében. Ezen a napon előadást (Halloween Show) mutattak be a diákok, melyre különféle tanórákon készültek fel: énekórán a dalokkal, rajzórán a díszletekkel, jelmezekkel, spanyol órán például a dél-amerikai halottak napi szokásokkal foglalkoztak.

Az iskola nagyon különbözik a miénktől, de sok olyan tapasztalatot gyűjtöttem, amely itthon is hasznosítható. Az óralátogatások betekintést engedtek az intézmény mindennapjaiba, közvetlenül megfigyelhettem a kollégák óravezetési technikáit, a szabadidő szervezését, a dekorációkat, a napi munkamenetet.

Néhány érdekesség az iskoláról:

Az iskola egy katolikus fiúiskola, minden évfolyamon két osztály van. A partneriskola (Sister Scool) pedig leányiskola, hasonló tanuló- és pedagóguslétszámmal. Mindkét iskola szigorú, fegyelmezett légkörű, de ugyanakkor teret enged az egyéni érdeklődés kibontakoztatásának is. Mindkét intézményben kötelező az egyenruha viselése.

A diákoknak meglehetősen sok órája van, egy nap általában három blokkból áll, melyek hossza 80-120 perc, azaz 2-3 darab 40 perces órából állnak.

A tantermek szaktantermek, általában minden tanárnak saját terme van, dekorációja a tantárgyhoz kapcsolódik. Megtalálhatók motiváló plakátok, a tanulást segítő összefoglaló táblák és a gyerekek munkái egyaránt. A történelem szaktanteremben például saját készítésű kőbaltákat, tüntetésekhez használt transzparenseket, gyerekek által készített plakátokat láthattunk.

A felszereltség a két iskolában elég különböző, a Rockbrookban hagyományos tantermek, projektorral felszerelt táblák találhatók, míg a Rosemont iskola néhány éves modern épületében fantasztikusan új, színes és vidám berendezéssel, hatalmas világos terekkel, minden igényt kielégítő tornateremmel találkozhattunk. A Rockbook iskolában nagyon széles választékban állnak rendelkezésre szabadtéri sportpályák legalább ötféle csapatsporthoz. Mindkét iskolában Chromebookokkal támogatják az oktatást, rendszeresen használnak IKT eszközöket.

Mindkét helyen tapasztalhattuk, hogy bár szigorú szabályok határozzák meg a mindennapokat, mégis oldott légkörben tanulhatnak a diákok, lehetőség szerint saját érdeklődésüket is követve.

A látogatás során nagyon fontos volt számomra a nyelvgyakorlás lehetősége, hiszen egész héten folyamatosan anyanyelvi környezetben használhattam az angol nyelvet.

Nagy élményt jelentett számomra a job shadowing, egész más tapasztalatot nyújtott, mint egy tanfolyami részvétel, hiszen csak így volt lehetőségem angol nyelvű iskolák életébe ilyen mélységben betekinteni. Köszönöm az Erasmus+ program támogatását.

Rockbrook Park School:

Rosemont Secondary School:

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page