top of page

Edinburgh

Portobello High School - Edinburgh

A Portobello High School egy modern iskolaépület, lelkes tanárokkal és csodás tengerparti környezetben, ami már önmagában motiváló és lélekemelő. Itt töltöttem egy hetet kollégámmal, Katona Lászlóval job shadowing keretében.

Nagyon sok továbbképzésen és fejtágításon vettem részt tanári létem során, de most is azt tartom a leghasznosabbnak, amikor első kézből, órán, kipróbált gyakorlatokat, ötleteket leshetsz el, tapasztalt és kreatív kollegáktól. Sokat tűnődtem azon, hogy ez mennyire tartozik a „Copyright” szabályozás alá, hisz elemelni témákat, kész forrásanyagot nem a legbecsületesebb tett. Tanítási gyakorlatom azt igazolja, hogy bár ezeket a készítő belegyezésével tulajdonítod el, mindig kell rajta némi módosítást ejteni, hisz más a mi gyerekeink érdeklődési köre, kulturális háttere és időben is korlátozva vagyunk.

Az edinburghi asszisztálásunk alatt a legnagyobb megdöbbenést az keltette, hogy bár minden technika a legjobb minőségben áll rendelkezésükre, kevésbé aknázzák ki ennek minden lehetőségét. Nagyon sok a nyomtatott papír alapú feladat, ami könnyen megoldható lenne elektronikusan is (minden tanulónak saját tabletje van). Ugyanakkor az óra szervezése, a tananyag rendszerezése mintaként szolgálhatna a magyarországi iskoláknak. Mivel nincs tankönyv, minden téma, feladat és segédanyag a OneNote felhőjében van, minden diák és tanár számára könnyen elérhető. Az előadások prezentációja, bár kevésbé izgalmas képileg, lényegre törő és teret ad saját kutatásnak, egyéni projektek, részletes ötletek kidolgozásának.

Az alábbi témákban gyűjtöttem értékes tapasztalatokat:

  • Flippity tool

  • Google classroom

  • Escape rooms and Scavenger Hunt,

melyekről a februári Pasaréti Szakmai Napon számolok majd be részletesen.

Reméljük, az iskolával kiépített kapcsolatainkat a jövőben kamatoztatni tudjuk.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page