top of page

Lugo, Spanyolország


2019. október végén 5 napos job shadowing látogatáson vettünk részt a Spanyolország észak-nyugati részén található Lugoban, az IES Nosa Señora dos Ollos Grandes középiskolában.

Az intézmény Lugo város központjában helyezkedik el, a város egyik legrégebbi középiskolája, amely sokéves tapasztalattal rendelkezik nemzetközi projektekben is. A diákok többsége a környező városrészekben él. Kisebb részük a város közelében fekvő külvárosi és vidéki területekről származik. A tanulók12 és 25 év közöttiek, az iskola általános és szakmai képzést is biztosít számukra. Ez utóbbit két területen: 18 éves kortól sport- és szabadidő szervezőnek, 16 éves kortól pedig atlétikai edzőnek tanulhatnak a diákok. Angol kéttannyelvű oktatást is folytatnak: filozófia, technológia és gazdaságtan tantárgyakat oktatnak angol nyelven. A helyi nyelv a galíciai, ami leginkább a portugál nyelvre hasonlít. Egy főtantárgyat és a tantárgyak felét ezen a nyelven kell oktatni, míg a többi tantárgyat spanyolul tanítják. Az idegen nyelvek közül az angol kötelező, második idegen nyelvként a portugált, németet és franciát kínálják tanítványaiknak.

Az iskola felépítésében, működésében (kéttannyelvűség, második idegen nyelv oktatása) nagyon hasonlít a mi felső és gimnáziumi tagozatunkhoz. Az iskolába a kb. 800 diák jár, a tantestület kb. 80 főből áll. A tanítás 9.00-kor kezdődik és általában 14.30-ig tart (a hétfői napot kivéve, amikor a lemaradó diákok számára külön foglalkozásokat biztosítanak) egy 15 perces „kávé”- és egy félórás ebédszünettel megszakítva. A tanórák időtartama 50 perc, köztük szünet nincs. Az osztálylétszám általában 25-30 fő, ettől eltérést csak magasabb évfolyamokon, a kifejezetten egyetemi tanulmányokra felkészítő csoportokban tapasztaltunk. Job shadowing tevékenységünk során bepillantást nyertünk a spanyol oktatási rendszer sajátosságaiba, megismerkedtünk az iskola pedagógiai programjával, a tanórákon használt tankönyveikkel (leginkább a mi felső tagozatunknak megfelelő évfolyamokon, hiszen a gimnáziumi évfolyamokon többnyire az iskola online felületére feltöltött tananyagokat és egyéb online eszközöket használnak) és egyéb oktatási segédanyagaikkal, tanórákat látogattunk, melyet mindig a kollegákkal folytatott tapasztalatcsere követett. A vezetőséggel folytatott beszélgetések alkalmával betekinthettünk az iskola történetébe, hagyományaiba, nemzetközi projektjeibe.

A spanyol kollegáknak beszámoltunk az intézményünkben folyó két tanítási nyelvű valamint a nyelvi előkészítő évfolyammal induló képzés sajátosságairól, erősségeinkről, iskolánk jó gyakorlatainkról. A személyes találkozásnak, az együtt töltött időnek, a rengeteg szakmai beszélgetésnek köszönhetően kapcsolatunk elmélyült és egy közös projekt lehetősége is körvonalazódott.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page